In 't Wasdom

bolas, toegang tot kennis
december 7th, 2020 by Renske ter Avest

Slimmer zoeken – iedere week een zoektip

In deze wekelijkse rubriek vind je een zoek- of beter een vindtip. Het gaat om zoektechnieken en andere tips en trucs om effectief informatie terug te vinden.

Deze week (week 52): je zoekopdracht beperken tot één website.

Week 52Zoekopdracht beperken tot website of domein. Maak gebruik van het zoekcommando site:

A. Informatie zoeken binnen één site, bijv. rijksoverheid.nl, maar het kan ook een andere site zijn.

B. Specifieke informatie zoeken binnen een site. Op rijksoverheid.nl kun je wel op allerlei soorten documenten zoeken (zie ook week 49), maar nog niet op kamervragen, door dat begrip toe te voegen aan je zoekopdracht lukt dat wel.

C. Je zoekopdracht beperken tot educatieve (meestal Engelstalige) instellingen. Gebruik site:edu


Met de webapplicatie BOLAS kun je oefenen met meerdere zoekmachines (Google, Laelaps, DuckDuckGo etc.) en -commando’s (en nog veel meer). Ben je al ingelogd dan kun je direct naar de zoekomgeving. Meer informatie over BOLAS.


Week 51Filteren bij Google Books

Niet iedereen weet dat je ook direct in een specifieke zoekmachine van Google kunt zoeken. Voorbeelden zijn: Google Scholar of Google Books.

Als je ook weet wat je precies zoekt, kun je het beste gebruik maken van de uitgebreide zoekmogelijkheden binnen deze zoekmachines, de zgn. Advanced optie binnen Google Books. De layout ziet er niet zo fraai uit, maar de filtermogelijkheden zijn prettig.

Met de zoekmachine Laelaps (van bolas) zijn ook de resultaten uit Google Books vindbaar. Als je in bolas bent ingelogd kun je direct naar de zoekomgeving van Laelaps en tegelijkertijd in Google Books en Scholar zoeken.


Week 50Control+F, of Command+F (op een Mac), staat voor het keyboard commando om snel een bepaald woord binnen een document te vinden. Als je dus op het web zit (of in een PDF- of Worddocument) en je wilt een bepaald woord vinden, druk dan tegelijk op Control+F om de zoekbox te activeren. Bij een Mac is dat dus Command+F.

Tik je zoekterm in en klik op [enter].


Week 49 – Een bepaald type bron vinden op Google, gebruik: filetype:

Als je snel een bron wilt vinden waarvan de informatie in een bepaald type bron vastligt, bijv. Excel, Word of PDF, dan gebruik je het commando filetype: [afsluiten met dubbele punt] met daarna de extensie van het type document (bijv. docx, xlsx of pdf), bijv. filetype:pdf

Combineer je het type document met een citaat, dan gebruik je de dubbele aanhalingstekens, bijv. “ik heb de witte waterlelie lief”. Door het gebruik van citatietekens beperk je het aantal treffers (en neemt de kwaliteit van de zoekresultaten toe).

Wanneer je je zoektocht naar dit citaat beperken tot de website van de DBNL dan gebruik je als commando de naam van de website, voorafgegaan door het commando site: [met een dubbele punt en direct daarna de naam van de website], dus in dit voorbeeld -> site:dbnl.org

Als voorbeeld geef ik deze zoekopdracht: “ik heb de witte waterlelie lief” site:dbnl.org filetype:pdf

Krijg je te weinig treffers dan kun je één van de twee zoekcommando’s, bijv. site:dbnl.org, schrappen.