In 't Wasdom

bolas, toegang tot kennis
januari 17th, 2020 by Renske ter Avest

Databanken (2): welke?

Er zijn veel soorten databanken. Je kunt ze ordenen, bijv. op vakgebied (bijv geschiedenis). Of op soort (bijv. kranten) of – als derde mogelijkheid – op vakgebied èn op soort.

In het hier gebruikte voorbeeld (zie afbeelding) heb ik zowel op geschiedenis  (vakgebied) als op kranten (soort) geselecteerd. Het is best ingewikkeld om te bepalen welke databank je kunt gebruiken. Als je goed weet wat je precies wilt weten (hoofd- en deelvragen) dan ben je ook beter in staat om het type databank te bepalen.

Notabene – Gebruikers die lid zijn van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag – en dat hebben aangegeven bij hun persoonlijke instellingen binnen BOLAS – krijgen meer databanken te zien dan gebruikers die geen lid zijn.

Topdatabanken

Topdatabanken

Om je enigszins wegwijs te maken in het oerwoud van de databanken geef ik een aantal databanktips die handig zijn bij je literatuuronderzoek. Door BOLAS is een rijtje gemaakt van zogenaamde topdatabanken. Ik noem er hier vijf: Worldcat, Picarta, Ebooks-Central van Proquest, het Proquest Platform en Narcis. Voor de eerste vier genoemde databanken heb je een KB-abonnement nodig. Een abonnement afsluiten kan hier. Pas daarna je  persoonlijke instellingen binnen BOLAS aan en favoriseer de genoemde databanken binnen BOLAS.

Een volgende keer meer over deze vijf databanken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.