In 't Wasdom

bolas, toegang tot kennis
januari 17th, 2020 by Renske ter Avest

Databanken (1): wat, waarom, waar en hoe te gebruiken?

Topdatabanken

Binnen BOLAS kun je gebruik maken van databanken. Een databank geeft toegang tot wetenschappelijke artikelen en boeken. Hiernaast vind je een overzicht van een aantal databanken die je kunt doorzoeken. Je hebt niet altijd toegang tot databanken. Voor een aantal databanken is een lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek (KB) nodig. #KB Dat lidmaatschap kun je aangeven in je persoonlijke instellingen.

Beweeg met je muis over het rechterdeel van het databankoverzicht binnen BOLAS. Je ziet dan een aantal iconen. De vier iconen staat voor vier opties: favoriseren, opslaan, delen of onzichtbaar maken. Favoriseren is de meest handige optie. Je kunt een gefavoriseerde databank voor elk denkbaar project gebruiken. 

Zoeken naar bronnen binnen databanken kost minder tijd dan zoeken op Google (Scholar). Bij het gebruik van Google Scholar heb je soms geen toegang wanneer je een mogelijk bruikbare bron vind. Bovendien geven databanken toegang tot meer betrouwbare bronnen. Meer betrouwbaar dan de resultaten van googlen. Waaruit blijkt dat?

De betrouwbaarheid van bronnen blijkt uit een paar (formele) punten: het zijn géén anonieme bronnen (1); de titelgegevens zijn volledig (2); er is een stabiele vindplaats (3) en er is vrijwel altijd een publicatiedatum (4). Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog inhoudelijke eisen en vormaspecten, zie het blog ‘betrouwbare bronnen‘ voor een meer volledige bespreking.

Voldoet je bron aan deze vier formele punten dan kun je een volledige literatuurverwijzing maken (bijv. vlg. APA-richtlijnen). Bij het gebruik van bronnen via Google mis je vaak twee of meer punten en kan de bron zo maar opeens verdwenen zijn (instabiel). Dat maakt een weinig betrouwbare indruk.

Gebruikers die lid zijn van de Koninklijke bibliotheek hebben toegang tot meer databanken binnen BOLAS. Als je lid bent kun je dat binnen BOLAS aangeven bij je persoonlijke instellingen. Op die pagina vind je ook een verwijzing om zo’n lidmaatschap aan te vragen.