BOLAS in 't Wasdom

Toegang tot kennis
januari 17th, 2020 by Renske ter Avest

Databanken (1): wat, waarom, waar en hoe te gebruiken?

Topdatabanken

Binnen BOLAS kun je gebruik maken van databanken. Een databank geeft toegang tot wetenschappelijke artikelen en boeken. Een paar van die databanken vind je hier. Leden van de Koninklijke Bibliotheek (KB) krijgen in het overzicht méér databanken te zien. #KB

Beweeg met je muis over het rechterdeel van het databankoverzicht binnen BOLAS. Je ziet dan een aantal iconen. De vier iconen staat voor vier opties: favoriseren, opslaan, delen of onzichtbaar maken. Favoriseren is de meest handige optie. Je kunt zo’n databank dan voor elk denkbaar project gebruiken. 

Zoeken naar bronnen binnen databanken kost minder tijd dan zoeken op Google (Scholar). Bij het gebruik van Google Scholar heb je soms geen toegang wanneer je een mogelijk bruikbare bron vind. Bovendien geven databanken toegang tot meer betrouwbare bronnen. Meer betrouwbaar dan de resultaten van googlen. Waaruit blijkt dat?

De betrouwbaarheid van bronnen blijkt uit een paar punten: het zijn géén anonieme bronnen (1); de titelgegevens zijn volledig (2); er is een stabiele vindplaats (3) en er is vrijwel altijd een publicatiedatum (4).

Voldoet je bron aan deze vier punten dan kun je een volledige literatuurverwijzing maken (bijv. vlg. APA-richtlijnen). Bij het gebruik van bronnen via Google mis je vaak twee of meer punten en kan de bron zo maar opeens verdwenen zijn (instabiel). Dat maakt een weinig betrouwbare indruk.

Gebruikers die lid zijn van de Koninklijke bibliotheek hebben toegang tot meer databanken binnen BOLAS. Als je lid bent kun je dat binnen BOLAS aangeven bij je persoonlijke instellingen. Op deze pagina vind je ook een verwijzing om zo’n lidmaatschap aan te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *