Hoe werkt BOLAS?

Alle functionaliteiten van BOLAS in vier simpele stappen.
Waarover wilt u meer weten?

1. Beperk & Definieer

Samenwerken

In BOLAS werken leerlingen en docenten samen in projecten. Leerlingen kaderen het project in deelvragen, kernwoorden, vakgebieden en type bronnen. Elke deelnemer heeft zicht op de voortgang.

Grip op het proces

De projectchat bevordert de interactie tussen student en begeleider. Alle communicatie verloopt via één platform. Als begeleider heb je inzage in wat de projectdeelnemers toevoegen en kun je direct bijsturen waar nodig.

2. Zoek & Vind

Effectiever zoeken

Met de zoekformulieren in BOLAS leren leerlingen kritischer gebruik maken van zoekmachines als Google en DuckDuckGo. Tijdens het zoeken krijgen ze tips om het zoeken te verbeteren.

Transparanter zoeken

Zoekacties worden in het project opgeslagen. Per zoekactie is zichtbaar welke zoektermen en -criteria zijn gebruikt. Zo wordt duidelijk hoe er is gezocht.

Databanken tegelijkertijd doorzoeken

“Laelaps” is de zoekmachine van BOLAS. Met Laelaps doorzoek je tegelijkertijd meerdere wetenschappelijke databanken en miljoenen documenten als e-books, beeld en geluid, journals, dissertaties en scripties.

Automatische referenties

Je kan bronnen direct vanuit Laelaps bewaren en delen met je project. Laelaps zorgt automatisch voor een referentie. Zo wordt informatie bereikbaar en toegankelijk.

Meer informatie over Laelaps

Relevante databanken aanreiken

Naast slimmer zoeken via Google en DuckDuckGo, stimuleert BOLAS gebruik van databanken. Dit doet BOLAS door databanken automatisch te sorteren op projectrelevantie.

Optimaal gebruik van beschikbare bronnen

Wij integreren de databanken van uw onderwijsinstelling in de BOLAS-databankcatalogus. Centrale toegang & de ordening op projectrelevantie in BOLAS bevorderen het gebruik van aangeschafte databanklicenties.

3. Deel & Citeer

Met één klik bronnen delen

Met de BOLAS-knop (Chrome-extensie*) bewaar je webpagina’s. Met één klik worden bronnen bewaard & gedeeld. Titelgegevens en datum van raadpleging worden automatisch opgeslagen voor de bronvermelding.
*Binnenkort ook voor Safari, Firefox en Edge

Bronnenlijst

De APA-generator voorziet in het leren maken van een professionele bronnenlijst. Gebruikers zien in één oogopslag welke velden verplicht zijn voor een correcte referentie. Het is ook mogelijk om naar gedrukte bronnen te refereren binnen BOLAS.

Citeer terwijl je schrijft

Met de Google Docs-add on voeg je in je tekst bronverwijzingen toe terwijl je schrijft. Behoud het gemak van Google Docs en combineer het met de bronnen van BOLAS.

Integratie van referentiesystemen

Het is mogelijk de bronnenlijst te exporteren naar BibTex-formaat. Zo kunnen bronnen vanuit BOLAS worden geïmporteerd in programma’s als LaTeX ®, RefWorks ® en Mendeley ®.

Overzicht hebben en houden

Label bronnen om gemakkelijk terug te vinden wat bij elkaar hoort. Daarnaast kun je per bron aantekeningen maken ter verduidelijking. Of om feedback te geven.
_
.

4. Rapporteer & Evalueer

Meetbare resultaten

De projectrapportage maakt zichtbaar wie wat wanneer heeft gedaan. De gebruikte bronnen, databanken en zoekstrategieën worden zichtbaar & transparant. Dit geeft gespreksstof voor voortgangsgesprekken.

Wat nog meer?
Met BOLAS verhoogt u de kwaliteit & onderwijsresultaten

Wat nog meer?

Helpfunctie

Met de geïntegreerde helpfunctie kunnen je op elk moment hulp inschakelen tijdens het gebruik van BOLAS. De hulpfunctie begeleidt de gebruiker van begin tot eind.
_

Integratie van bestaande tools

Leerlingen en studenten gebruiken al veel handige tools om materiaal te delen. BOLAS stimuleert dat door de integratie van tools als Dropbox ® en Google Drive ®.
_

SurfConext (binnenkort)

SURFConext is een service die het voor studenten en medewerkers mogelijk maakt om in te loggen met hun instellingsaccount. SURFconext maakt het ook makkelijk om samen te werken tussen instellingen.

Waarom BOLAS?