JPbolas-1600x620-transparant

Beste Abonnee,

Je beschikt over een bolasaccount. We helpen je graag daar alles uit te halen. We leggen je in vier stappen uit hoe je een betrouwbare bronnenlijst maakt.

A. bronnen opslaan

Met de BOLAS-knop sla je met één muisklik een internetbron op. Dat kan een webpagina, een journal, maar ook een Office365 document zijn. Een opgeslagen bron is - als jij dat wilt - alleen voor medewerkers binnen jouw project toegankelijk. De bolas-knop werkt alleen met google Chrome. Je kunt de bolas-knop hier downloaden.

B. bronnen opslaan vlg. APA-stijl

Bolas ontwikkelde een tool voor het opslaan van bronnen. Dit gebeurt met de bolas-knop. Een opgeslagen bron is niet perse APA-proof. Pas als alle gegevens zijn ingevuld kun je correcte verwijzing geven. Welke gegevens zijn dan nodig?

Klik op de overzichtspagina met bronnen op REF (rode pictogram), selecteer het juiste type bron en vul de gevraagde velden in. Na het invoeren van de ontbrekende gegevens wordt het REF pictogram groen.

C. betrouwbare bronnen opslaan vlg. APA

Een bron opslaan is niet heel erg moeilijk. Je kunt dit volgens een bepaalde stijl te doen (bijv. Harvard-, Cambridge- of APA-stijl), maar belangrijk is dat je het steeds op dezelfde manier doet. Het programma bolas maakt gebruik van de APA-richtlijnen. Ingewikkelder is het om betrouwbare bronnen van een bepaald type (bijv. krant, tijdschrift, journal) te vinden. Maar de eerste vraag is: wat zijn betrouwbare bronnen?

D. Het opzetten van een gevarieerde en betrouwbare bronnenlijst

Een bron opslaan is niet heel ingewikkeld. Het is ook tamelijk simpel dat volgens een bepaalde stijl te doen (bijv. APA). Het vinden van betrouwbare bronnen is minder eenvoudig. Daarbij komt dat beschikbaarheid en toegankelijkheid twee heel verschillende zaken zijn; zonder lidmaatschap van een bibliotheek heb je niet altijd toegang tot alle beschikbare bronnen.

In dit blog gaat het om het opzetten van een gevarieerde en betrouwbare bronnenlijst op? Waarom is precisie bij het opzetten van een bronnenlijst zo belangrijk en welke gegevens moet je weten om het type bron (bijv. boek of journal) te achterhalen? M.a.w. wat zijn de kenmerken van de verschillende soorten bronnen?
twitter